This wiki was updated to MediaWiki 1.37. If you notice any issues, please report them to admin[at]opensuse.org

Utgivnings meddelande 15.4

Jump to: navigation, search

openSUSE Leap 15.4 Utgivningsmeddelande 15.4

Leap 15.4 Erbjuder nya funktioner, bekant stabilitet

EN / CA / [CS] / ES / FR / [ID] / [IT] / JA / NL / [PT] / [SV] / [ZH-CN] / [ZH-TW]

08/06/2022

NUREMBERG, Tyskland – Det kommande mindre versionen av openSUSE Leap 15 Ă€r nu tillgĂ€nglig [get.opensuse.org](https://get.opensuse.org/leap) för anvĂ€ndare, proffs, hobbyister och utvecklare som vill uppdatera till den senaste versionen.

Leap 15.4 Àr en version med nya funktioner och ger en betydande mÀngd uppdateringar frÄn föregÄende Leap 15.x versioner tillsammans med nya erbjudanden.

"Leap 15.4 fortsÀtter att tillhandahÄlla ett familjÀrt fullladdat slÀpp och levererar stabila öppen kÀllkods mjukvara för skrivbord, servrar, containers och virtualiserade arbetsbelastningar," sa Max Lin, en medlem av slÀppteamet. "Leap Àr distribution som Àr svÄr att ignorera för teknikspecialister; sÀkerhetsfixar, nya teknologier och uppdaterade paket ger proffs ett vÀlkonstruerat gemenskaps-slÀpp som Àr identisk med dess affÀrstvilling. Och den erbjuder en enorm mÀngd gemenskapsprogramvara."

Som med den föregÄende Leap versionen sÄ kan nu anvÀndare migrera till SUSE Linux Enterprise och lÀmna arbetsbelastningen körande som vanligt. Detta slÀpp förbÀttrar migrationsförmÄgan ytterligare med hjÀlp av att [YaST](https://yast.opensuse.org/) teamet har utvecklat ett enkelt [migrationsverktyg](https://build.opensuse.org/package/show/YaST:Head/yast2-migration-sle) för migreringar till SLE.

Containers och arbetsbelastningar uppdateras sömlöst, och containerhistorien för Leap har utökats med ett nytt erbjudande med[Leap Micro](https://download.opensuse.org/distribution/leap-micro/).


Nytt till [Leap 15.4](https://get.opensuse.org/leap) Àr [Leap Micro 5.2](https://en.opensuse.org/openSUSE:Roadmap#Schedule_for_Leap_Micro_5.2). Leap Micro Àr ett modernt lÀttviktigt operativsystem som Àr oförÀnderlig och idealisk för vÀrd-containers och virtualiserade arbetsbelastningar. Leap Micro Àr vÀl lÀmpat för decentraliserade, datormiljöer, edge anvÀndningsomrÄden och embedded/IoT utrullningar. Utvecklare och proffs kan bygga och skala system för anvÀndning i flyg, telekommunikation, bilar, försvar, sjukvÄrd, hospitality, tillverkning och robotik. Leap Micro ger automatiserad administration och patchning. En av paketen relaterade till Leap Micro för utvecklare Àr [Podman](https://github.com/containers/podman/blob/main/RELEASE_NOTES.md#342). Podman ger utvecklare alternativ att köra sina applikationer med Podman i produktion och den uppgraderade [3.4.2](https://github.com/containers/podman/blob/main/RELEASE_NOTES.md#342) versionen ger nya pods-stöd för init-behÄllare, som Àr containers som körs innan resten av poden startar.

Stora utvecklingsteams fÄr mervÀrde med openSUSE Leap 15.4 och Leap Micro 5.2 eftersom arbetsbelastningar kan lyftas och flyttas till SUSE Linux Enterprise Linux 15 SP4 eller [SLE Micro](https://www.suse.com/download/sle-micro/) för utökat underhÄll och fördelaktiga versionsmigreringsfördelar.

Denna version av Leap förenklar multimedia codec installationen. Framsteg har gjorts för att fÄ [Cisco's](https://www.cisco.com/) openh264 video codecs till anvÀndare via ett programförrÄd som finns som standard finns presenterat i systemet och som kommer dyka upp vid en underhÄllsuppdatering. Detta slÀpp fÄr inte bara muiltimedia förbÀttringar; Det fÄr Àven stöd för öppen-kÀllkods drivrutiner. Förutom [AMD's](https://www.amd.com/) och [Intel's](https://www.intel.com/) kontinuerliga engagemang för Linux-grafikdrivrutiner med öppen kÀllkod, anvÀndare av moderna [NVIDIA](https://www.nvidia.com) grafikkort kommer att kunna dra nytta av att det signerade firmware-avbilder för den senaste generationens grafikkort i GeForce 30-serien.


Ett annat nytt paket till [Leap 15.4](https://get.opensuse.org/leap) Àr [Dell's](https://github.com/dell) [sassist](https://github.com/dell/sassist). Detta paket hjÀlper till vid felsökning/felsökning av problem med Dell PowerEdge Server och körs pÄ operativsystemet Linux för att fungera med Dells integrerade Dell Remote Access Controller (iDRAC) som möjliggör logg- och konfigurationsinsamling.


Dom som anvÀnder Leap för server utrullningar kommer att hitta nÄgra anmÀrkningsvÀrda Àndringar. Dessa Àndringar inkluderar utfasningen av Python 2, libvirt LXC behÄllare, och OpenLDAP server. The [389 Katalogserver](https://directory.fedoraproject.org) Àr den primÀra LDAP servern, som ersÀtter OpenLDAP-servern.

[PHP 8.1.0](https://www.php.net/releases/8.1/) har blivit tillagt som har mÄnga förbÀttringar. Dessa inkluderar Enumerations, readonly egenskaper, fsync, och mÄnga andra. Det har ocksÄ blivit en 3.5 procent uppsnabbning med [PHP 8.1.0](https://www.php.net/releases/8.1/) för WordPress och den nya PHP versionen ger en Just-In-Time backend för ARM64 tillsammans med andra JIT förbÀttringar och fixar. Ett par andra anmÀrkningsvÀrda förÀndringar för Leap Àr nu att Wayland nu fungerar med den senaste NVIDIA proprietÀra drivrutin och LUKS2 stöds i YaST Partitioner, men det mÄste vara uttryckligen aktiverat.


Leap har ett stort urval för skrivbordsanvĂ€ndare och har en traditionatt erbjuda lĂ„ngtidssupportversioner av flera paket; denna gemenskapsutgĂ„va gör en inte heller besviken. Leap’s nya verisionsuppdatering erbjuder [KDE Plasma 5.24 LTS](https://community.kde.org/Schedules/Plasma_5), ovanpĂ„ [Qt 5.15 LTS](https://www.qt.io/blog/qt-5.15-released) med"KDE Qt 5 Patch-samling" (https://dot.kde.org/2021/04/06/announcing-kdes-qt-5-patch-collection) ovanpĂ„. "För att övergĂ„ till fantastiska framtida teknologier som Qt 6 mĂ„ste vi ha tryggheten för vĂ„ra nuvarande anvĂ€ndare Ă€r tillgodosedda," sa KDE e.V. President Aleix Pol i ett [tillkĂ€nnagivande om Qt 5 Patch-samling](https://dot.kde.org/2021/04/06/announcing-kdes-qt-5-patch-collection). "Med denna patchsamling sĂ„ fĂ„r vi den flexibilitet vi behöver för att stabilisera status quo. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan vi fortsĂ€tta att samarbeta med Qt och leverera fantastiska lösningar för vĂ„ra anvĂ€ndare."

Flera andra medvetet utvalda paket Àr inriktade pÄ slÀppets stabilitet och utvecklingssyften, inklusive [Qt6](https://www.qt.io/product/qt6).

Det finns nÄgra nyare skrivbordsmiljöer som [Plasma 5.24](https://kde.org/announcements/plasma/5/5.24.0/), [GNOME 41](https://help.gnome.org/misc/release-notes/41.0/) och [Enlightenment 0.25](https://www.enlightenment.org/news/2021-12-26-enlightenment-0.25.0). Dessa skrivbordsmiljöer kommer att erbjuda nyare funktioner, fast inte alla skrivbordsmiljöer i detta slÀpp kommer att fÄ nya funktioner. Leap 15.4 kommer att behÄlla [Xfce 4.16](https://www.xfce.org/about/news/?post=1608595200), som uppdaterades i Leap 15.3-slÀppet.

Leap 15.4 kommer med [KDE Frameworks 5.90.0](https://kde.org/announcements/frameworks/5/5.90.0/), som gjort förÀndringar i flera paket som inkluderar Baloo, Breeze Ikoner, KConfig, KIO, Kirigami, KWayland, Oxygen Ikoner och mer. Denna Leap version inkluderar ocksÄ [KDE Gear 21.12.2](https://kde.org/announcements/gear/21.12.2/); Gear-applikationerna innehÄller förbÀttringar av musikspelaren Elisa, söktaggar för filhanteraren Dolphin och ger snabbare redigering med KDE:s avancerade videoredigeringsprogram Kdenlive.

Det mÄngsidiga applikationsramverket [Qt 5.15.2](https://www.qt.io/blog/qt-5.15.2-released) kommer att uppgraderas; dess 5.12.7 version har legat i distributionen oförÀndrad sedan Leap 15.2. Detta slÀpp tar in funktioner frÄn tre mindre utgÄvor och kommer med fullt stöd för [Qt Quick 3D] (https://doc-snapshots.qt.io/qt5-5.15/qtquick3d-index.html).

KÀrnan i systemet har fÄtt mÄnga uppdateringar. Detta Leap slÀpp uppdaterar [systemd](https://github.com/systemd/systemd) till version 249, som har mÄnga förÀndringar för att förbÀttra anvÀndarupplevelsen. De nya systemkomponenterna kan nu korrekt identifiera Amazon EC2-miljöer, och olika förbÀttringar gjordes för DHCP-serverns nÀtverkshanteringsprotokoll. En ny udev hÄrdvarudatabas har lagts till för FireWire enheter och en annan anmÀrkningsvÀrd förÀndring i versionen Àr A/B-uppdateringar för hela filsystemet dÀr nya operativsystemversioner uppdateras till partitioner vars etikett sedan uppdateras med en matchande versionsidentifierare. Leap ger den mest uppdaterade kompilatoruppsÀttningen. [LLVM Kompilator 13.0](https://releases.llvm.org/13.0.0/tools/clang/docs/ReleaseNotes.html) versionen har nÄgra nÄgra stora nya funktioner och förbÀttringar av Clangs diagnostik. Det finns ungefÀr en handfull nya kompilatorflaggor.

DNF stacken har uppdaterats till version 4.10.0 och lÀgger till nya funktioner. Tillagt stöd för att automatiskt upptÀcka och exkludera paket frÄn att installeras pÄ grund av svaga beroenden ger pakethanteraren ny kvalitet.

Leap Àr inte bara för den kunniga systemadministratören eller IT-proffs. Leap kommer med t.e.x med musikprogram för att förbÀttra ljud-, inspelnings- och streamingkvaliteten till deras prestanda.Virtual Studio-teknik med paket som [PipeWire](https://software.opensuse.org/package/pipewire), [Wireplumber](https://software.opensuse.org/package/wireplumber) och synthesizer [LV2](https://software.opensuse.org/package/lv2) tar instrument och text till en helt ny nivÄ. Professionella innehÄllsskapare och webbdesigners kan utnyttja 3D-modelleringsverktyg som [Blender](https://software.opensuse.org/package/blender), videoredigeraren [Kdenlive](https://kdenlive.org) och bildredigeringsprogram som [Krita](https://software.opensuse.org/package/krita) för att omsÀtta sin vision till verklighet.

AnvÀndare som vill ha specifika paket i nÀsta version av Leap 15.5 uppmuntras att kontakta releaseteamet. Om det finns öppen kÀllkods insatser som kan göras för att underhÄlla vissa paket, vissa paket kanske kan uppgraderas i nÀsta version. Leap 15.5 förvÀntas inte bli en funktionsutgÄva och kommer ha mÄnga av samma version av paket som redan finns i Leap 15.4. Efterföljaren till Leap 15 kommer sannolikt snart efter lanseringen av Leap 15.5.

Hitta mer information om openSUSE Leap 15.4 för Windows Subsystem for Linux hÀr.

End of Life

openSUSE Leap 15.3 kommer att ha sin End of Life (EOL) sex mÄnader frÄn dagens slÀpp. AnvÀndare ska uppdatera till openSUSE Leap 15.4 för att fortsÀtta att fÄ sÀkerhets- och underhÄllsuppdateringar. inom sex mÄnader frÄn den 8 juni 2022.

HĂ€mta Leap 15.4

För att hÀmta en ISO-avbild, besök https://get.opensuse.org/leap/

FrÄgor

Om du har frÄgor om detta slÀpp eller tror att du har hittat en bugg, sÄ skulle vi gÀrna höra frÄn dig pÄ:

 https://t.me/openSUSE_group
 https://lists.opensuse.org/opensuse-support/
 https://discordapp.com/invite/openSUSE
 https://www.facebook.com/groups/opensuseproject

Bli involverad

openSUSE Projektet Ă€r en vĂ€rldsomspĂ€nnande gemenskap som frĂ€mjar anvĂ€ndningen av Linux överallt. Den skapar tvĂ„ av vĂ€rldens bĂ€sta Linux distributioner, Tumbleweed rullande-version, och Leap, den hybrida företags-gemenskaps distributionen. openSUSE arbetar kontinuerligt tillsammans i ett öppet, transparent och pĂ„ ett vĂ€nligt sĂ€tt som en del av den vĂ€rldsomspĂ€nnande Fri och ÖppenkĂ€llkods gemenskapen. Detta projekt styrs av dess gemenskap och förlitar sig pĂ„ individers bidrag, som jobbar som testare, författare, översĂ€ttare, anvĂ€ndbarhetsexperter, konstnĂ€rer och ambassadörer eller utvecklare. Det hĂ€r projektet omfattar ett brett utbud av teknik, mĂ€nniskor med olika nivĂ„er av expertis, som talar olika sprĂ„k och har olika kulturella bakgrunder. LĂ€s mer om det pĂ„ opensuse.org