Anunci de la versió 15.4

Jump to: navigation, search

Anunci de la publicació de l'openSUSE Leap 15.4

El Leap 15.4 ofereix funcions noves i una estabilitat ja familiar

EN / CA / [CS] / ES / [FR] / [ID] / [IT] / JA / NL / [PT] / [SV] / [ZH-CN] / [ZH-TW]

08/06/2022

Nuremberg, Alemanya

La propera versió menor de l'openSUSE Leap 15 ja està disponible a get.opensuse.org per als usuaris, professionals, aficionats i desenvolupadors que vulguin actualitzar-se a la darrera versió.

El Leap 15.4 és una versió de llançament de funcions i ofereix una quantitat important d'actualitzacions respecte de les versions anteriors del Leap 15.x juntament amb contingut nou.

"El Leap 15.4 continua proporcionant un llançament familiar dur com una pedra i ofereix programari de codi obert estable per a ordinadors de sobretaula, servidors, contenidors i càrregues de treball virtualitzades", ha dit Max Lin, membre de l'equip de llançament. "El Leap és una distribució difícil d'ignorar per als especialistes en tecnologia. Les correccions de seguretat, les noves tecnologies i els paquets actualitzats ofereixen als professionals un llançament de la comunitat ben dissenyat que és idèntic al seu bessó empresarial. I ofereix una gran quantitat de programari comunitari."

Igual que amb la versió anterior del Leap, els usuaris poden migrar a SUSE Linux Enterprise i deixar que les càrregues de treball funcionin amb normalitat. Aquesta versió millora encara més la competència de la migració perquè l'equip del YaST ha desenvolupat una eina de migració simplificada per a migracions a l'SLE.

Els contenidors i les càrregues de treball fan la transició sense problemes i l'historial dels contenidors del Leap s'ha ampliat amb la nova oferta del Leap Micro.

El que és nou al Leap 15.4 és el Leap Micro 5.2. El Leap Micro és un sistema operatiu lleuger i modern que és immutable i ideal per a contenidors d'amfitrió i càrregues de treball virtualitzades. El Leap Micro és adequat per a entorns informàtics descentralitzats, usuaris punters i desplegaments integrats/IoT. Els desenvolupadors i professionals poden construir i escalar sistemes per a usos en àmbits com ara l'aeroespacial, les telecomunicacions, l'automoció, la defensa, la salut, l'hostaleria, la fabricació i la robòtica. El Leap Micro proporciona administració i apedaçament automatitzats. Un dels paquets relacionats amb el Leap Micro per a desenvolupadors és el Podman. El Podman ofereix als desenvolupadors opcions per executar les seves aplicacions amb Podman en producció i la versió actualitzada 3.4.2 ofereix suports nous per a contenidors init, que són contenidors que funcionen abans que s'iniciï la resta.

Els equips de desenvolupament grans guanyen valor afegit amb l'openSUSE Leap 15.4 i el Leap Micro 5.2, ja que les càrregues de treball es poden elevar i traslladar al SUSE Linux Enterprise Linux 15 SP4 o l'SLE Micro per a un manteniment ampliat i avantatges favorables per a la migració de versions.

Aquesta versió del Leap simplifica la instal·lació dels còdecs multimèdia. S'ha avançat per portar els còdecs de vídeo de Cisco openh264 als usuaris mitjançant un repositori present de manera predeterminada al sistema, que arribarà en una actualització de manteniment. Aquest llançament no només obté millores multimèdia, també obté suport de controladors de codi obert. A més del compromís continu de controladors de gràfics per a Linux de codi obert d'AMD i d'Intel, els usuaris de GPU modernes d'NVIDIA es beneficiaran de la signatura d'imatges de microprogramari per a les GPU de la sèrie GeForce 30 d'última generació.

Un altre paquet nou per al Leap 15.4 és el sassist de Dell. Aquest paquet ajuda a resoldre problemes i fer depuració amb el Dell PowerEdge Server i s'executa al sistema operatiu Linux per treballar amb el Dell integrated Dell Remote Access Controller (iDRAC), que permet la recopilació de registres i configuració.

Les persones que usen el Leap per a desplegaments de servidors trobaran alguns canvis notables. Aquests canvis inclouen l'obsolescència del Python 2, els contenidors libvirt LXC i el servidor OpenLDAP. El 389 Directory Server és el servidor LDAP principal, que substitueix el servidor OpenLDAP.

S'hi ha afegit el PHP 8.1.0, que té moltes millores. Inclou enumeracions, propietats només de lectura, fsync i molts altres. També hi ha una acceleració del 3,5 per cent amb PHP 8.1.0 per a WordPress i la nova versió de PHP proporciona un rerefons de Just-In-Time per a ARM64 juntament amb altres millores i correccions de JIT. Un altre parell de canvis notables per al Leap són que el Wayland ara funciona amb l'últim controlador de propietat d'NVIDIA i que el LUKS2 és compatible amb el gestor de particions del YaST, però això s'ha d'habilitar explícitament.

El Leap té una selecció àmplia per als usuaris d'escriptori i té la tradició d'oferir versions de suport de termini llarg per a diversos paquets. Aquest llançament de la comunitat tampoc decep. La nova versió menor del Leap oferirà el KDE Plasma 5.24 LTS, a més de Qt 5.15 LTS amb la Col·lecció de pedaços KDE Qt 5 al damunt.

"Per fer la transició a grans tecnologies futures com ara Qt 6, hem de tenir la tranquil·litat que els nostres usuaris actuals estiguin ben atesos", ha dit Aleix Pol, president e. V. de KDE, en un anunci sobre la col·lecció de pedaços de Qt 5. "Amb aquesta col·lecció de pedaços aconseguim la flexibilitat que necessitem per estabilitzar l'statu quo. D'aquesta manera podem continuar col·laborant amb Qt i oferir grans solucions als nostres usuaris".

Diversos altres paquets seleccionats deliberadament tenen com a objectiu l'estabilitat i el desenvolupament de la versió, inclòs el Qt6.

Hi ha alguns entorns d'escriptori més nous com ara el Plasma 5.24, el GNOME 41 i l'Enlightenment 0.25. Aquests escriptoris oferiran funcions més noves, tot i que no tots els de la versió nova obtindran funcions noves. El Leap 15.4 mantindrà l'Xfce 4.16, que ja es va actualitzar a la versió del Leap 15.3.

El Leap 15.4 ve amb els KDE Frameworks 5.90.0, que van fer canvis a diversos paquets com ara el Baloo, les icones de Breeze, el KConfig, el KIO, el Kirigami, el KWayland, les icones d'Oxigen i molts més. Aquesta versió del Leap també inclou el KDE Gear 21.12.2. Les aplicacions del Gear inclouen millores al reproductor de música Elisa, etiquetes de cerca per al gestor de fitxers Dolphin i ofereix una edició més ràpida amb l'aplicació avançada d'edició de vídeo de KDE Kdenlive.

S'actualitzarà el marc d'aplicació versàtil Qt a la versió 5.15.2. La seva versió de Qt 5.12.7 ha estat a la distribució sense canvis des del Leap 15.2. Aquesta versió nova inclou característiques de tres versions menors i inclou el Qt Quick 3D, totalment compatible.

El nucli del sistema ha rebut nombroses actualitzacions. Aquesta versió del Leap actualitza el systemd a la versió 249, que inclou molts canvis per millorar l'experiència de l'usuari. Els components nous del sistema ara poden identificar correctament els entorns d'Amazon EC2 i s'han fet diverses millores per al protocol de gestió de la xarxa del servidor DHCP. S'ha afegit una base de dades de maquinari nova udev per als dispositius de FireWire i un altre canvi notable en la versió són les actualitzacions A/B de tot el sistema de fitxers, amb què les noves versions del sistema operatiu es deixen anar dins de particions l'etiqueta de les quals s'actualitza amb un identificador de versió coincident. El Leap proporciona el conjunt de compiladors més actualitzat. La versió de l'LLVM Compiler 13.0 té algunes característiques noves importants i millores als diagnòstics de Clang. Hi ha un grapat de banderes noves del compilador.

La pila de DNF s'ha actualitzat a la versió 4.10.0 i conté funcions noves. El suport afegit per a la detecció automàtica i l'exclusió de paquets de la instal·lació a causa de dependències febles ofereix un qualitat nova al gestor de paquets.

El Leap no és només per a administradors de sistemes savis o professionals de TI. El Leap ofereix programari als músics per millorar la qualitat del so, l'enregistrament i la transmissió de l'actuació. La tecnologia d'estudi virtual, amb paquets com ara el PipeWire, el Wireplumber i el sintetitzador LV2, fa arribar els instruments i les lletres a un nivell nou. Els creadors de contingut professionals i els dissenyadors de llocs web poden aprofitar les eines de modelatge en 3D com ara el Blender, l'editor de vídeo Kdenlive i el programari d'edició d'imatges com ara el Krita per convertir la seva visió en una realitat.

Es recomana als usuaris que vulguin paquets específics a la propera versió del Leap, la 15.5, que es posin en contacte amb l'equip de llançament. Si hi ha esforços de la comunitat que es puguin fer per mantenir determinats paquets, alguns paquets es podran actualitzar a la propera versió. No s'espera que el Leap 15.5 sigui una versió de funcions i hauria de tenir molts dels paquets de la mateixa versió que es troba al Leap 15.4. És probable que el successor del Leap 15 arribi poc després del llançament del Leap 15.5.

Podeu trobar més informació sobre el Subsistema de Windows per a Linux de l'openSUSE Leap 15.4 aquí.

Final de vida

L'openSUSE Leap 15.3 tindrà el seu final de vida útil (EOL) sis mesos després des de la publicació d'avui. Els usuaris haurien d’actualitzar a l'openSUSE Leap 15.4 per continuar rebent actualitzacions de seguretat i manteniment durant un termini de sis mesos a partir del 8 de juny de 2022.

Descarregueu el Leap 15.4

Per baixar-ne la imatge ISO, visiteu https://get.opensuse.org/leap/

Preguntes

Si teniu cap pregunta sobre la versió o creieu que hi heu trobat un error, ens encantaria sentir-vos a

  https://t.me/openSUSE_group
  https://lists.opensuse.org/opensuse-support/
  https://discordapp.com/invite/openSUSE
  https://www.facebook.com/groups/opensuseproject

Involucreu-vos-hi

El projecte openSUSE és una comunitat mundial que promou l’ús de Linux a tot arreu. Crea dues de les millors distribucions Linux del món, la distribució contínua Tumbleweed i Leap, la distribució híbrida empresa-comunitat. openSUSE treballa contínuament de manera oberta, transparent i amigable com a part de la comunitat mundial de programari obert i lliure. El projecte està controlat per la seva comunitat i es basa en les contribucions de persones que treballen com a provadors, escriptors, traductors, experts en usabilitat, artistes i ambaixadors o desenvolupadors. El projecte abasta una àmplia varietat de tecnologia, persones amb diferents nivells d’expertesa, que parlen llengües diferents i que tenen bases culturals diferents. Obteniu-ne més informació a opensuse.org.

La traducció de l'openSUSE al català no es fa sola. Contacte: opensusecatala(arrova)gmail.com