Release announcement 15.3SV

Jump to: navigation, search

openSUSE Leap 15.3 Release Announcement

openSUSE Leap 15.3 Bryggade vägar till företagen

EN / CA / CS / DE / ES / FR / ID / IT / JA / NL / PT / SV / ZH-CH / ZH-TW

02/06/2021

N√ľrnberg, Tyskland ‚Äď [openSUSE](https://www.opensuse.org/) [Leap 15.3](https://get.opensuse.org/leap) har sl√§ppts!

Den nyaste mindre versionen av [openSUSE Leap](https://en.opensuse.org/Portal:Leap) är den mest senaste, rock-solid addition till openSUSE 15.x serien som har alla positiva egenskaper som sina föregångare, den har en stor förändring från dom tidigare Leap versioner. openSUSE Leap 15.3 är byggd inte bara från [SUSE Linux Enterprise](https://www.suse.com/products/server/) källkod precis som i tidigare versioner, men har byggt med exakt samma binärpaket, vilket styrker flödet mellan Leap och SLE precis som [Yin och Yang](https://youtu.be/ezmR9Attpyc).

"Programvaruhantverket på detta släpp gör server, arbetsstation, skrivbord och container användning på openSUSE Leap en önskvärd distribution för IT-proffs, entreprenörer, hobbyister, små företag och utbildare," sa släppansvarig Lubos Kocman.

Detta släpp är enormt fördelaktigt för migrationsprojekt och användar acceptans testning. Stora utvecklingsteam får mervärde genom att använda openSUSE Leap 15.3 för att optimalt köra och testa arbetslaster som kan lyftas och flyttas till SUSE Linux Enterprise Linux 15 SP3 för långsiktigt underhåll.

openSUSE Leap erbjuder en klar fördel för servrar genom att tillhandahålla åtminstone 18 månader av uppdateringar för varje släpp. Gemenskapen är stödjande och engagerarande med människor som använder gamla versioner av Leap genom gemenskapskanaler som t. ex. [mailinglista](https://lists.opensuse.org), [Matrix](https://matrix.to/#/#newscom:opensuse.org), [Discord](https://discord.com/invite/opensuse), [Telegram](https://t.me/openSUSE_group), [Facebook](https://www.facebook.com/groups/opensuseproject), etc.

Detta sammanflätade, anslutna och ömsesidigt stödjande släktskap mellan gemenskaps distributionen av Leap och den företagsanpassade distributionen av SLE versionen skapar ett intressant släpp för utvecklare, systemadministratörer, distro-hoppare, oberoende programvaruleverantörer, och SUSE användare samt kunder.

Det ömsesidiga förhållandet delat av openSUSE Leap 15.3 och SLE 15 Service Pack 3 ger användare av båda samma val för tusentals gemenskaps stöda paket. Dessa gemenskaps byggda paket byggs i ett openSUSE projekt som heter ["Backports"](https://en.opensuse.org/openSUSE:Packaging_for_Leap#How_do_packages_from_SUSE_Linux_Enterprise_get_to_openSUSE_Leap.3F) ovanpå baslinjen av SLE. Backports publiceras till [SUSE Pakethubb](https://packagehub.suse.com/), så migreringar från Leap till SLE är enhetliga och på en gång. Migrationer mellan de två är snabba. med ett [btrfs](https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Main_Page) filsystem, användare kan testa på Leap, distribuera till SLE och till och med rulla tillbaka till en Leap ögonblicksbild.

Leap ger sina användare möjlighet att köra på så många processorer och starta så många virtuella maskiner denna vill utan några begränsningar. Användare av Leap kan migrera befintlig server, virtuella maskiner eller containers över till SUSE Linux Enterprise, skulle det behövas "att aktiveras" enterprise stöd vid ett senare tillfälle så går det också bra.

Många av paketen i [openSUSE Leap 15.3](https://get.opensuse.org) förblir desamma som i den [tidigare versionen](https://en.opensuse.org/Portal:15.2). Leap 15.3 skeppar med buggfixar och säkerhet backports till en beprövad [Långsiktigt stöd Kärna](http://kroah.com/log/blog/2018/08/24/what-stable-kernel-should-i-use/#Distribution%20kernels). Detta säkerställer att användare får ett stabilt serversystem, medan det också ger användare drivrutiner för nyare hårdvara.

Uppgradering från tidigare versioner av Leap

Användare som uppgraderar till openSUSE Leap 15.3 måste vara medveten om att uppgradering direkt från versioner innan openSUSE Leap 15.2 inte rekommenderas. På grund av uppgraderingsvägen, så rekommenderas det starkt att uppgradera till Leap 15.2 före du uppgraderar till Leap 15.3. Detta släpp stödjer endast en uppgradering från openSUSE Leap 15.2 till 15.3 som beskrivs i [release-anteckningarna](https://doc.opensuse.org/release-notes/x86_64/openSUSE/Leap/15.3/#upgrade).

Vad är nytt?

Nya viktiga funktioner återfinns i [Xfce](https://www.xfce.org) [4.16](https://www.xfce.org/about/news/?post=1608595200). Det finns en ny visuell identitet i detta släpp av Xfce. Med nya ikoner och palett, Xfce skiner lite mer ut av lådan. Inställningshanteraren mottog en visuell uppdatering av dess filter box, som nu kan döljas permanent. Sökfunktionerna i the filter box förbättrades genom att söka den beskrivande 'Kommentarer' delen av varje dialogs programstartare (aka .desktop) filer. Inställningsdialogrutan för Strömhanteraren städades upp och visar antingen 'på batteri' eller 'Inkopplad' inställningar i motsats till båda i en stor tabell.

GNU Health, det prisbelönta hälso- och sjukhushanterings och informationssystemet, kommer i version 3.8 med en ny tandvårdsmodul och Odontogram.. Som första distribution någonsin, så skeppar openSUSE MyGNUHealth, en personlig hanterare för medicin och hälsa, som utvecklades i samarbete mellan GNU Health och KDE projektet. Den körs på PinePhone och på Plasma skrivbordet, och ger användaren fullt ägande och kontroll över sina data.

DNF pakethanteraren förväntas i en underhållsuppdatering och kommer ge användare version 4.7.0 som ger nya funktioner i hela stacken och förväntade förbättringar. DNF Python API är stabilt och stöds. En Experimentella "opensuse/leap-dnf" och "opensuse/leap-microdnf" bas containers finns nu tillgängliga. En lättviktig C implementation av DNF som heter "Micro DNF" ingår. Den är designad för att användas för att göra enkla pakethanteringsåtgärder när användare inte behöver en fullblåst DNF och vill ha dom minsta möjliga användbara miljöer som går att skapa. Detta är användbart när det gäller minimala containers och apparater. Micro DNF has been rebased till 3.8.0, vilket ger många korrigeringar och förbättringar. Slutligen en experiment alternativ PackageKit backend för att använda DNF är också tillgänglig.

openSUSE Leap körs bra på flera olika arkitekturer och nytt detta släpp är stöd för [IBM Z och LinuxONE (s390x)](https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_on_IBM_Z) system. Gemenskaps distributionen fick tillgång till s390x arkitekturen från ansträngningarna att göra den binär kompatibel med SLE.

I tidigare versioner av Leap, [PowerPC](https://en.wikipedia.org/wiki/PowerPC) och [aarch64](https://en.wikipedia.org/wiki/AArch64) var en del av ports och underhållna av separata gemenskapsteams med begränsade resurser. Nu använder openSUSE Leap direkt binärpaket från företagssidan för aarch64, powerpc64, och x86_64, så användare kan hitta dessa avbilder på [get.opensuse.org](https://get.opensuse.org). Folk som är intresserade av armv7 och andra arkitekturer bör läsa tillkännagivandet om [openSUSE Step](https://news.opensuse.org/2021/02/11/opensuse-new-project-looks-to-build-sle-on-more-architectures/).

Containerteknologi

Containerteknologi paket har alla samma versioner från Leap 15.2, men det finns säkerhetsuppdateringar till alla paket t.ex [containerd](https://containerd.io/), [podman](https://podman.io/), [kubeadm](https://github.com/kubernetes/kubeadm) och [cri-o](https://cri-o.io/).

Leap 15.3 anv√§ndare kommer ha mer kraft att utveckla, skeppa och distribuera containeriserade applikationer med de nyare containerteknikerna som uppr√§tth√•lls i distributionen. [Kubernetes](https://kubernetes.io/) ger en enorm boost till container orkestreringsfunktioner, till√•ter anv√§ndare att automatisera distribution, skala, och hantera containeriserade applikationer. Helm, pakethanteraren f√∂r Kubernetes, hj√§lper utvecklare och systemadministrat√∂rer hantera komplexitet genom att definiera, installera, och uppgraderar det mest komplexa av Kubernetes-applikationer. Container Runtime Interface (CRI) anv√§nder Open Container Initiative (OCI) conformant runtimes (CRI-O) ing√•r ocks√• i detta sl√§pp. CRI-O √§r ett l√§ttviktigt alternativ till att anv√§nda Docker som ett runtime, vilket till√•ter Kubernetes att anv√§nda vilket OCI- compliant runtime som ett container runtime f√∂r att k√∂ra pods eller processer som k√∂rs p√• ett kluster. √Ąven med [Docker](https://www.docker.com/), anv√§ndning av mikrotj√§nster kommer att vara s√§kra tack vare mer container paket som d√∂k upp i detta sl√§pp.

Containers Användare av Leap kan migrera befintliga servrar, virtuella maskiner eller containers över till SUSE Linux Enterprise inom några minuter, om det skulle finnas behov "att aktivera" företags support vid ett senare tillfälle så går det att göra.

Det finns inga begränsningar för hur många processorer som kan köras, hur många virtuella maskiner can be hosted, hur länge maskinen kan köras, eller andra begränsningar som brukar finnas med några på några andra tillverkares fria nivåer i företagsklass distributioner.

Artificiell intelligens (AI) och Maskininlärning

[Tensorflow](https://www.tensorflow.org/): Ett ramverk för djup lärning som kan användas av dataforskare, förser numeriska beräkningar och dataflödesdiagram. Dess flexibla arkitektur aktiverar användare till att distribuera beräkningar till en eller flera processer i en skrivbordsdator, server, eller mobil enhet utan omskrivning av kod.

[PyTorch](https://pytorch.org/tutorials/): Skapad både för server och beräkningsresurser, detta maskininlärning bibliotek påskyndar kraftanvändarnas förmåga att prototypa ett projekt och flytta det till en produktionsdistribution.

[ONNX](https://onnx.ai/): Ett öppet format byggt för att representera maskininlärnings modeller, ger interoperabilitet i AI verktygsfloran. Det möjliggör AI utvecklare att använda modeller med flera olika ramverk, verktyg, runtimes, och kompilatorer.

[Grafana](https://grafana.com/) och [Prometheus](https://prometheus.io/) är mycket användbara för analytiska experter. Grafana erbjuder slutanvändare förmågan att skapa interaktiv visuell analys. Funktionsrika datamodelleringspaketen: Graphite, Elastic och Prometheus ger openSUSE användare greater latitude to construct, beräkna och dechiffrera data mer begripligt.

Skrivbordsmiljöer

Den långsiktiga supportversionen av KDE’s Plasma 5.18 är återigen tillgänglig i Leap 15.3. LTS har en betydande mängd av polish och kvalitetsfunktioner. Aviseringar är tydligare inställningar är strömlinjeformade och det övergripande utseendet är mer attraktivt. GNOME 3.34ger en avsevärd mängd av visuella uppdateringar för en rad av applikationer. Mer datakällor i sysprof gör prestandaprofilering av en applikation ännu enklare och det finns flera förbättringar av Builder inklusive en integrerad D-Bus-inspektör. Med ett nytt mönster för Cinnamon, Leap 15.3 erbjuder totalt 8 attraktiva Skrivbord för (parallell) installation, för att matcha personliga preferenser och hårdvarukrav.

Molnavbilder, Hårdvara och Arkitekturer

Linodes molnavbilder av Leap är tillgängliga idag och redo för alla infrastrukturbehov. Andra molnhosting tjänster kommer att erbjuda avibilder av Leap 15.3 under de kommande veckorna som t.ex Amazon Web Services, Azure, Google Compute Engine och OpenStack. Leap 15 är kontinuerligt optimerad för molnanvändningsscenarier som en värd och virtualiseringsgäst. TUXEDO Computers och Linux bärbara datorer kan handlas med Leap 15.2 förinstallerat. Leap 15.3 kan också beställas förinstallerat på Slimbooks.

Servrar och Stationära datorer

Leap är perfekt för skrivbordsmiljöer och servermiljöer. systemadministratörer och små företag kan använda Leap for hosting av web och mailservrar. Systemadministratörer kan dra full nytta av nätverkshanteringsprotokollet Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP), fördela resurser genom att använda Domännamnsystemet (DNS) eller erbjuda klientdatorer åtkomst till filer över ett Nätverksfilsystem (NFS). Fil- och värddelningspaket som NextCloud finns också tillgängligt och groupware applikationssviten Kopano är en officiell del av OpenSUSE Leap 15.3 släppet.

Arkitekturer tillgängliga för [testning](https://get.opensuse.org/testing/) inkluderar [x86_64](https://en.wikipedia.org/wiki/X86-64), [aarch64](https://en.wikipedia.org/wiki/AArch64), [PowerPC](https://en.wikipedia.org/wiki/PowerPC) och [s390x](https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_on_IBM_Z). Folk som är intresserade av Armv7-arkitekturen bör läsa tillkännagivandet om [openSUSE Step](https://news.opensuse.org/2021/02/11/opensuse-new-project-looks-to-build-sle-on-more-architectures/).

Hitta mer information om openSUSE Leap 15.3 Windows Subsystem för Linux [här](https://en.opensuse.org/openSUSE:WSL).

End of Life

openSUSE Leap 15.2 kommer att ha sin [End of Life (EOL)](https://en.wikipedia.org/wiki/End-of-life_product) sex månader från dagens släpp. Användare ska uppdatera till openSUSE Leap 15.3 för att fortsätta att få säkerhets- och underhållsuppdateringar.

Hämta Leap 15.3

För att hämta en ISO-avbild, besök https://get.opensuse.org/leap/

Frågor

Om du har frågor om detta släpp eller tror att du har hittat en bugg, så skulle vi gärna höra från dig på:

  https://t.me/openSUSE_group
  https://lists.opensuse.org/opensuse-support/
  https://discordapp.com/invite/openSUSE
  https://www.facebook.com/groups/opensuseproject

Bli involverad

openSUSE Projektet √§r en v√§rldsomsp√§nnande gemenskap som fr√§mjar anv√§ndningen av Linux √∂verallt. Den skapar tv√• av v√§rldens b√§sta Linux distributioner, Tumbleweed rullande-sl√§pp, och Leap, den hybrida f√∂retags-gemenskaps distributionen. openSUSE arbetar kontinuerligt tillsammans i ett √∂ppet, transparent och p√• ett v√§nligt s√§tt som en del av den v√§rldsomsp√§nnande Fri och √Ėppenk√§llkods gemenskapen. Detta projekt styrs av dess gemenskap och f√∂rlitar sig p√• individers bidrag, som jobbar som testare, f√∂rfattare, √∂vers√§ttare, anv√§ndbarhetsexperter, konstn√§rer och ambassad√∂rer eller utvecklare. Det h√§r projektet omfattar ett brett utbud av teknik, m√§nniskor med olika niv√•er av expertis, som talar olika spr√•k och har olika kulturella bakgrunder. L√§s mer om det p√• opensuse.org