This wiki was updated to MediaWiki 1.37. If you notice any issues, please report them to admin[at]opensuse.org

Release announcement 15.3SV

Jump to: navigation, search

openSUSE Leap 15.3 Release Announcement

openSUSE Leap 15.3 Bryggade vÀgar till företagen

EN / CA / CS / DE / ES / FR / ID / IT / JA / NL / PT / SV / ZH-CH / ZH-TW

02/06/2021

NĂŒrnberg, Tyskland – [openSUSE](https://www.opensuse.org/) [Leap 15.3](https://get.opensuse.org/leap) har slĂ€ppts!

Den nyaste mindre versionen av [openSUSE Leap](https://en.opensuse.org/Portal:Leap) Àr den mest senaste, rock-solid addition till openSUSE 15.x serien som har alla positiva egenskaper som sina föregÄngare, den har en stor förÀndring frÄn dom tidigare Leap versioner. openSUSE Leap 15.3 Àr byggd inte bara frÄn [SUSE Linux Enterprise](https://www.suse.com/products/server/) kÀllkod precis som i tidigare versioner, men har byggt med exakt samma binÀrpaket, vilket styrker flödet mellan Leap och SLE precis som [Yin och Yang](https://youtu.be/ezmR9Attpyc).

"Programvaruhantverket pÄ detta slÀpp gör server, arbetsstation, skrivbord och container anvÀndning pÄ openSUSE Leap en önskvÀrd distribution för IT-proffs, entreprenörer, hobbyister, smÄ företag och utbildare," sa slÀppansvarig Lubos Kocman.

Detta slÀpp Àr enormt fördelaktigt för migrationsprojekt och anvÀndar acceptans testning. Stora utvecklingsteam fÄr mervÀrde genom att anvÀnda openSUSE Leap 15.3 för att optimalt köra och testa arbetslaster som kan lyftas och flyttas till SUSE Linux Enterprise Linux 15 SP3 för lÄngsiktigt underhÄll.

openSUSE Leap erbjuder en klar fördel för servrar genom att tillhandahÄlla Ätminstone 18 mÄnader av uppdateringar för varje slÀpp. Gemenskapen Àr stödjande och engagerarande med mÀnniskor som anvÀnder gamla versioner av Leap genom gemenskapskanaler som t. ex. [mailinglista](https://lists.opensuse.org), [Matrix](https://matrix.to/#/#newscom:opensuse.org), [Discord](https://discord.com/invite/opensuse), [Telegram](https://t.me/openSUSE_group), [Facebook](https://www.facebook.com/groups/opensuseproject), etc.

Detta sammanflÀtade, anslutna och ömsesidigt stödjande slÀktskap mellan gemenskaps distributionen av Leap och den företagsanpassade distributionen av SLE versionen skapar ett intressant slÀpp för utvecklare, systemadministratörer, distro-hoppare, oberoende programvaruleverantörer, och SUSE anvÀndare samt kunder.

Det ömsesidiga förhÄllandet delat av openSUSE Leap 15.3 och SLE 15 Service Pack 3 ger anvÀndare av bÄda samma val för tusentals gemenskaps stöda paket. Dessa gemenskaps byggda paket byggs i ett openSUSE projekt som heter ["Backports"](https://en.opensuse.org/openSUSE:Packaging_for_Leap#How_do_packages_from_SUSE_Linux_Enterprise_get_to_openSUSE_Leap.3F) ovanpÄ baslinjen av SLE. Backports publiceras till [SUSE Pakethubb](https://packagehub.suse.com/), sÄ migreringar frÄn Leap till SLE Àr enhetliga och pÄ en gÄng. Migrationer mellan de tvÄ Àr snabba. med ett [btrfs](https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Main_Page) filsystem, anvÀndare kan testa pÄ Leap, distribuera till SLE och till och med rulla tillbaka till en Leap ögonblicksbild.

Leap ger sina anvÀndare möjlighet att köra pÄ sÄ mÄnga processorer och starta sÄ mÄnga virtuella maskiner denna vill utan nÄgra begrÀnsningar. AnvÀndare av Leap kan migrera befintlig server, virtuella maskiner eller containers över till SUSE Linux Enterprise, skulle det behövas "att aktiveras" enterprise stöd vid ett senare tillfÀlle sÄ gÄr det ocksÄ bra.

MÄnga av paketen i [openSUSE Leap 15.3](https://get.opensuse.org) förblir desamma som i den [tidigare versionen](https://en.opensuse.org/Portal:15.2). Leap 15.3 skeppar med buggfixar och sÀkerhet backports till en beprövad [LÄngsiktigt stöd KÀrna](http://kroah.com/log/blog/2018/08/24/what-stable-kernel-should-i-use/#Distribution%20kernels). Detta sÀkerstÀller att anvÀndare fÄr ett stabilt serversystem, medan det ocksÄ ger anvÀndare drivrutiner för nyare hÄrdvara.

Uppgradering frÄn tidigare versioner av Leap

AnvÀndare som uppgraderar till openSUSE Leap 15.3 mÄste vara medveten om att uppgradering direkt frÄn versioner innan openSUSE Leap 15.2 inte rekommenderas. PÄ grund av uppgraderingsvÀgen, sÄ rekommenderas det starkt att uppgradera till Leap 15.2 före du uppgraderar till Leap 15.3. Detta slÀpp stödjer endast en uppgradering frÄn openSUSE Leap 15.2 till 15.3 som beskrivs i [release-anteckningarna](https://doc.opensuse.org/release-notes/x86_64/openSUSE/Leap/15.3/#upgrade).

Vad Àr nytt?

Nya viktiga funktioner Äterfinns i [Xfce](https://www.xfce.org) [4.16](https://www.xfce.org/about/news/?post=1608595200). Det finns en ny visuell identitet i detta slÀpp av Xfce. Med nya ikoner och palett, Xfce skiner lite mer ut av lÄdan. InstÀllningshanteraren mottog en visuell uppdatering av dess filter box, som nu kan döljas permanent. Sökfunktionerna i the filter box förbÀttrades genom att söka den beskrivande 'Kommentarer' delen av varje dialogs programstartare (aka .desktop) filer. InstÀllningsdialogrutan för Strömhanteraren stÀdades upp och visar antingen 'pÄ batteri' eller 'Inkopplad' instÀllningar i motsats till bÄda i en stor tabell.

GNU Health, det prisbelönta hÀlso- och sjukhushanterings och informationssystemet, kommer i version 3.8 med en ny tandvÄrdsmodul och Odontogram.. Som första distribution nÄgonsin, sÄ skeppar openSUSE MyGNUHealth, en personlig hanterare för medicin och hÀlsa, som utvecklades i samarbete mellan GNU Health och KDE projektet. Den körs pÄ PinePhone och pÄ Plasma skrivbordet, och ger anvÀndaren fullt Àgande och kontroll över sina data.

DNF pakethanteraren förvÀntas i en underhÄllsuppdatering och kommer ge anvÀndare version 4.7.0 som ger nya funktioner i hela stacken och förvÀntade förbÀttringar. DNF Python API Àr stabilt och stöds. En Experimentella "opensuse/leap-dnf" och "opensuse/leap-microdnf" bas containers finns nu tillgÀngliga. En lÀttviktig C implementation av DNF som heter "Micro DNF" ingÄr. Den Àr designad för att anvÀndas för att göra enkla pakethanteringsÄtgÀrder nÀr anvÀndare inte behöver en fullblÄst DNF och vill ha dom minsta möjliga anvÀndbara miljöer som gÄr att skapa. Detta Àr anvÀndbart nÀr det gÀller minimala containers och apparater. Micro DNF has been rebased till 3.8.0, vilket ger mÄnga korrigeringar och förbÀttringar. Slutligen en experiment alternativ PackageKit backend för att anvÀnda DNF Àr ocksÄ tillgÀnglig.

openSUSE Leap körs bra pÄ flera olika arkitekturer och nytt detta slÀpp Àr stöd för [IBM Z och LinuxONE (s390x)](https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_on_IBM_Z) system. Gemenskaps distributionen fick tillgÄng till s390x arkitekturen frÄn anstrÀngningarna att göra den binÀr kompatibel med SLE.

I tidigare versioner av Leap, [PowerPC](https://en.wikipedia.org/wiki/PowerPC) och [aarch64](https://en.wikipedia.org/wiki/AArch64) var en del av ports och underhÄllna av separata gemenskapsteams med begrÀnsade resurser. Nu anvÀnder openSUSE Leap direkt binÀrpaket frÄn företagssidan för aarch64, powerpc64, och x86_64, sÄ anvÀndare kan hitta dessa avbilder pÄ [get.opensuse.org](https://get.opensuse.org). Folk som Àr intresserade av armv7 och andra arkitekturer bör lÀsa tillkÀnnagivandet om [openSUSE Step](https://news.opensuse.org/2021/02/11/opensuse-new-project-looks-to-build-sle-on-more-architectures/).

Containerteknologi

Containerteknologi paket har alla samma versioner frÄn Leap 15.2, men det finns sÀkerhetsuppdateringar till alla paket t.ex [containerd](https://containerd.io/), [podman](https://podman.io/), [kubeadm](https://github.com/kubernetes/kubeadm) och [cri-o](https://cri-o.io/).

Leap 15.3 anvĂ€ndare kommer ha mer kraft att utveckla, skeppa och distribuera containeriserade applikationer med de nyare containerteknikerna som upprĂ€tthĂ„lls i distributionen. [Kubernetes](https://kubernetes.io/) ger en enorm boost till container orkestreringsfunktioner, tillĂ„ter anvĂ€ndare att automatisera distribution, skala, och hantera containeriserade applikationer. Helm, pakethanteraren för Kubernetes, hjĂ€lper utvecklare och systemadministratörer hantera komplexitet genom att definiera, installera, och uppgraderar det mest komplexa av Kubernetes-applikationer. Container Runtime Interface (CRI) anvĂ€nder Open Container Initiative (OCI) conformant runtimes (CRI-O) ingĂ„r ocksĂ„ i detta slĂ€pp. CRI-O Ă€r ett lĂ€ttviktigt alternativ till att anvĂ€nda Docker som ett runtime, vilket tillĂ„ter Kubernetes att anvĂ€nda vilket OCI- compliant runtime som ett container runtime för att köra pods eller processer som körs pĂ„ ett kluster. Även med [Docker](https://www.docker.com/), anvĂ€ndning av mikrotjĂ€nster kommer att vara sĂ€kra tack vare mer container paket som dök upp i detta slĂ€pp.

Containers AnvÀndare av Leap kan migrera befintliga servrar, virtuella maskiner eller containers över till SUSE Linux Enterprise inom nÄgra minuter, om det skulle finnas behov "att aktivera" företags support vid ett senare tillfÀlle sÄ gÄr det att göra.

Det finns inga begrÀnsningar för hur mÄnga processorer som kan köras, hur mÄnga virtuella maskiner can be hosted, hur lÀnge maskinen kan köras, eller andra begrÀnsningar som brukar finnas med nÄgra pÄ nÄgra andra tillverkares fria nivÄer i företagsklass distributioner.

Artificiell intelligens (AI) och MaskininlÀrning

[Tensorflow](https://www.tensorflow.org/): Ett ramverk för djup lÀrning som kan anvÀndas av dataforskare, förser numeriska berÀkningar och dataflödesdiagram. Dess flexibla arkitektur aktiverar anvÀndare till att distribuera berÀkningar till en eller flera processer i en skrivbordsdator, server, eller mobil enhet utan omskrivning av kod.

[PyTorch](https://pytorch.org/tutorials/): Skapad bÄde för server och berÀkningsresurser, detta maskininlÀrning bibliotek pÄskyndar kraftanvÀndarnas förmÄga att prototypa ett projekt och flytta det till en produktionsdistribution.

[ONNX](https://onnx.ai/): Ett öppet format byggt för att representera maskininlÀrnings modeller, ger interoperabilitet i AI verktygsfloran. Det möjliggör AI utvecklare att anvÀnda modeller med flera olika ramverk, verktyg, runtimes, och kompilatorer.

[Grafana](https://grafana.com/) och [Prometheus](https://prometheus.io/) Àr mycket anvÀndbara för analytiska experter. Grafana erbjuder slutanvÀndare förmÄgan att skapa interaktiv visuell analys. Funktionsrika datamodelleringspaketen: Graphite, Elastic och Prometheus ger openSUSE anvÀndare greater latitude to construct, berÀkna och dechiffrera data mer begripligt.

Skrivbordsmiljöer

Den lĂ„ngsiktiga supportversionen av KDE’s Plasma 5.18 Ă€r Ă„terigen tillgĂ€nglig i Leap 15.3. LTS har en betydande mĂ€ngd av polish och kvalitetsfunktioner. Aviseringar Ă€r tydligare instĂ€llningar Ă€r strömlinjeformade och det övergripande utseendet Ă€r mer attraktivt. GNOME 3.34ger en avsevĂ€rd mĂ€ngd av visuella uppdateringar för en rad av applikationer. Mer datakĂ€llor i sysprof gör prestandaprofilering av en applikation Ă€nnu enklare och det finns flera förbĂ€ttringar av Builder inklusive en integrerad D-Bus-inspektör. Med ett nytt mönster för Cinnamon, Leap 15.3 erbjuder totalt 8 attraktiva Skrivbord för (parallell) installation, för att matcha personliga preferenser och hĂ„rdvarukrav.

Molnavbilder, HĂ„rdvara och Arkitekturer

Linodes molnavbilder av Leap Àr tillgÀngliga idag och redo för alla infrastrukturbehov. Andra molnhosting tjÀnster kommer att erbjuda avibilder av Leap 15.3 under de kommande veckorna som t.ex Amazon Web Services, Azure, Google Compute Engine och OpenStack. Leap 15 Àr kontinuerligt optimerad för molnanvÀndningsscenarier som en vÀrd och virtualiseringsgÀst. TUXEDO Computers och Linux bÀrbara datorer kan handlas med Leap 15.2 förinstallerat. Leap 15.3 kan ocksÄ bestÀllas förinstallerat pÄ Slimbooks.

Servrar och StationÀra datorer

Leap Àr perfekt för skrivbordsmiljöer och servermiljöer. systemadministratörer och smÄ företag kan anvÀnda Leap for hosting av web och mailservrar. Systemadministratörer kan dra full nytta av nÀtverkshanteringsprotokollet Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP), fördela resurser genom att anvÀnda DomÀnnamnsystemet (DNS) eller erbjuda klientdatorer Ätkomst till filer över ett NÀtverksfilsystem (NFS). Fil- och vÀrddelningspaket som NextCloud finns ocksÄ tillgÀngligt och groupware applikationssviten Kopano Àr en officiell del av OpenSUSE Leap 15.3 slÀppet.

Arkitekturer tillgÀngliga för [testning](https://get.opensuse.org/testing/) inkluderar [x86_64](https://en.wikipedia.org/wiki/X86-64), [aarch64](https://en.wikipedia.org/wiki/AArch64), [PowerPC](https://en.wikipedia.org/wiki/PowerPC) och [s390x](https://en.wikipedia.org/wiki/Linux_on_IBM_Z). Folk som Àr intresserade av Armv7-arkitekturen bör lÀsa tillkÀnnagivandet om [openSUSE Step](https://news.opensuse.org/2021/02/11/opensuse-new-project-looks-to-build-sle-on-more-architectures/).

Hitta mer information om openSUSE Leap 15.3 Windows Subsystem för Linux [hÀr](https://en.opensuse.org/openSUSE:WSL).

End of Life

openSUSE Leap 15.2 kommer att ha sin [End of Life (EOL)](https://en.wikipedia.org/wiki/End-of-life_product) sex mÄnader frÄn dagens slÀpp. AnvÀndare ska uppdatera till openSUSE Leap 15.3 för att fortsÀtta att fÄ sÀkerhets- och underhÄllsuppdateringar.

HĂ€mta Leap 15.3

För att hÀmta en ISO-avbild, besök https://get.opensuse.org/leap/

FrÄgor

Om du har frÄgor om detta slÀpp eller tror att du har hittat en bugg, sÄ skulle vi gÀrna höra frÄn dig pÄ:

  https://t.me/openSUSE_group
  https://lists.opensuse.org/opensuse-support/
  https://discordapp.com/invite/openSUSE
  https://www.facebook.com/groups/opensuseproject

Bli involverad

openSUSE Projektet Ă€r en vĂ€rldsomspĂ€nnande gemenskap som frĂ€mjar anvĂ€ndningen av Linux överallt. Den skapar tvĂ„ av vĂ€rldens bĂ€sta Linux distributioner, Tumbleweed rullande-slĂ€pp, och Leap, den hybrida företags-gemenskaps distributionen. openSUSE arbetar kontinuerligt tillsammans i ett öppet, transparent och pĂ„ ett vĂ€nligt sĂ€tt som en del av den vĂ€rldsomspĂ€nnande Fri och ÖppenkĂ€llkods gemenskapen. Detta projekt styrs av dess gemenskap och förlitar sig pĂ„ individers bidrag, som jobbar som testare, författare, översĂ€ttare, anvĂ€ndbarhetsexperter, konstnĂ€rer och ambassadörer eller utvecklare. Det hĂ€r projektet omfattar ett brett utbud av teknik, mĂ€nniskor med olika nivĂ„er av expertis, som talar olika sprĂ„k och har olika kulturella bakgrunder. LĂ€s mer om det pĂ„ opensuse.org