This wiki was updated to MediaWiki 1.37. If you notice any issues, please report them to admin[at]opensuse.org

OpenSUSE Leap 15 ca

Jump to: navigation, search

EN, CA, DE, ES, JA, PT-BR, ZH, ZH-TW

Basat en codi d'empresa, provat milions de vegades: es publica l'openSUSE Leap 15

脡s una construcci贸 comunit脿ria feta sobre el SUSE Linux Enterprise 15 que aporta una gran varietat de programari nou, amb una migraci贸 f脿cil vers SLE, actualitzacions transaccionals, rols de servidor, imatges per al n煤vol escalables i per a port脿tils Linux

La publicaci贸 d'avui de la versi贸 nova de l'openSUSE Leap 15 ofereix als usuaris professionals, els emprenedors i els ISV (Pove茂dors de programari independents) una base de codi fresca i forta per a les respectives tasques que funciona amb maquinari modern, basada en una distribuci贸 GNU/Linux de codi obert estable basada en l'empresa i la comunitat, per貌 desenvolupada amb un sistema de construcci贸 modern, m茅s segur, m茅s ben provat i molt m茅s obert i 煤nic a SUSE i openSUSE.

Caracter铆stiques noves

L'openSUSE Leap 15 ara permet la migraci贸 a l'SLE, aporta un gestor de particions nou, integra Groupware Kopano, passa a Firewalld 鈥 i tamb茅 ve distribu茂t per Linode (per a configuracions de n煤vol i d'infrastructura) i en maquinari de gamma alta com ara Tuxedo Laptops (altres prove茂dors de n煤vol i de maquinari s'hi afegiran). A m茅s de tot aix貌, el Leap 15 introdueix una selecci贸 de rol de sistema amb les opcions de 鈥渟ervidor鈥 cl脿ssic o 鈥渟ervidor transaccional鈥 amb actualitzacions transaccionals i un sistema d'arrel nom茅s de lectura. Aix貌 introdueix tots els beneficis de les actualitzacions at貌miques a tota la gamma de desplegaments, des de la Internet de les coses (IoT) i dispositius encastats als rols de servidor i d'escriptori cl脿ssics. A part d'aix貌, el Leap 15 ha estat optimitzat cont铆nuament tant per a 煤s al n煤vol com per a fer de convidat de virtualitzaci贸, i al mateix temps ofereix una gran varietat d'escriptoris, incloent-hi el KDE i el GNOME, amb el retorn de les imatges vives o aut貌nomes nom茅s per fer-ne la prova.

Un aspecte nou, estretament alineat amb l'SLE

Amb un especte nou de trinca desenvolupat per la comunitat, l'openSUSE Leap 15 aporta molts paquets de comunitat constru茂ts sobre la base de les fonts de SUSE Linux Enterprise (SLE), amb les dues grans versions construint-se en paral路lel des de l'inici per primer cop. El Leap 15 comparteix una base amb l'SLE 15, la publicaci贸 del qual est脿 prevista durant els mesos seg眉ents. La primera versi贸 del Leap va ser la versi贸 42.1 i es va basar amb el primer paquet de servei (SP1) de l'SLE 12. Tres anys m茅s tard la versi贸 d'empresa de SUSE i la versi贸 comunit脿ria de l'openSUSE鈥檚 ara estan alineades amb la versi贸 15 amb una reconstituci贸 de la base.

鈥淭enir una distribuci贸 de comunitat que comparteixi un ADN amb la versi贸 d'empresa 茅s la manera intel路ligent d'interactuar amb l'ecosistema de codi obert.鈥, va dir Kai Dupke, usuari de llarg recorregut de l'openSUSE i gestor s猫nior de productes per al SUSE Linux Enterprise 15. 鈥淓l Leap proporciona una gran flexibilitat i llibertat de tria per a desenvolupadors i usuaris.鈥

Migraci贸 f脿cil a la versi贸 d'empresa

Conseq眉entment, per primer cop, SUSE admetr脿 la migraci贸 des d'instal路lacions de servidor de l'openSUSE Leap al SUSE Linux Enterprise, fet que facilita als integradors de sistemes fer desenvolupament en codi del Leap i despr茅s passar a la versi贸 d'empresa per a SLA, certificaci贸, desplegament en massa o suport de llarg termini.

鈥淎ctualitzar a un producte comercial pot ser complex per a desenvolupadors que vulguin migrar una soluci贸 des d'una distribuci贸 Linux de comunitat a una distribuci贸 d'empresa.鈥, explica Dupke. 鈥淎mb el Leap 15 i SUSE Linux Enterprise Server 15, aquest viatge s'ha fet f脿cil. Sabem que a la comunitat 茅s on hi ha la innovaci贸, i ara els desenvolupadors de la comunitat del Leap poden ampliar l'abast de les innovacions al Linux empresarial, si cal. El Leap 15 est脿 oferint la transici贸 m茅s r脿pida i flexible a un servei, suport i manteniment d'empresa."

OBS, OpenQA: m茅s ben provat, m茅s segur i m茅s obert que altres

Usant l'Open Build Service i openQA, l'openSUSE Leap ha esdevingut la millor distribuci贸 Linux i la m茅s posada a prova, i es construeix de manera diferent a qualsevol altra distribuci贸, usant un model de desenvolupament molt m茅s segur que el de la compet猫ncia.

La distribuci贸 comunit脿ria amb la seva base d'empresa es desenvolupa en cooperaci贸 amb desenvolupadors de SUSE usant el codi obert i eines d'openSUSE com ara Open Build Service i openQA, que han executat m茅s d'un mili贸 de proves.

La comunitat vibrant de desenvolupadors, la disponibilitat d'eines de codi obert i l'alineaci贸 de distribucions entre Leap i SLE faciliten als desenvolupadors contribuir al Leap anar m茅s lluny amb les innovacions tecnol貌giques i les solucions de codi obert.

Tots els serveis est脿ndards i alguns de nous per a les xarxes

Per a tots els usuaris existents del Leap hi ha disponibles actualitzacions al Leap, sense fissures. Es recomana que qualsevol migraci贸 es faci durant els sis mesos posteriors. Com amb versions anteriors, els administradors de sistemes i els petits negocis poden usar el Leap per a allotjament web i servidors de correu o b茅 per a gesti贸 de xarxes amb DHCP, DNS, NTP, Samba, NFS, LDAP i centenars d'altres serveis.

La compartici贸 de fitxers i els serveis de n煤vol inclouen programari com ara NextCloud i fins i tot el conjunt d'aplicacions Kopano (abans conegut com a Zarafa) forma part dels repositoris oficials del Leap 15.

Un instal路lador i un gestor de particions nou, i avan莽ant cap al Firewalld

El Leap 15 millora encara m茅s una de les eines m茅s potents de l'openSUSE. Per exemple, el subsitema de particions Libstorage-ng s'ha tornat a treballar i s'ha fet m茅s potent i fiable i s'ha portat a facilitat d'煤s a un nivell nou. El mateix s'aplica per al moviment del SuSEfirewall2 vers l'eina de gesti贸 de tallafoc 脿mpliament usada Firewalld, que proporciona una integraci贸 millor amb configuracions de xarxa din脿miques.

Els administradors que necessitin desplegaments en massa, per exemple, en solucions de n煤vol trobaran millores que els ajudaran molt dins l'AutoYaST. Els seus perfils contenen dades d'instal路laci贸 i de configuraci贸 per simplificar instal路lacions desateses. La nova versi贸 d'AutoYaST es beneficia de perfils nets, documentaci贸 脿mplia i ara admet les noves caracter铆stiques de les particions de libstorage-ng.

Imatges, desplegament i maquinari amb Linode i Tuxedo

La publicaci贸 d'avui del Leap 15 no es fa nom茅s com a DVD i ISO de xarxa: Linode i el venedor de maquinari TUXEDO Computers tamb茅 tenen imatges de n煤vol del Leap a punt, tamb茅. Mentre que el nou TUXEDO InfinityBook Pro 13 est脿 disponible immediatement amb el Leap 15 preinstal路lat i a punt per funcionar, Linode t茅 el Leap disponible per a totes les necessitats d'infrastructura. I hi ha m茅s imatges de n煤vol i prove茂dors de maquinari que oferiran el Leap 15 durant les setmanes seg眉ents, preinstal路lat o desplegable.

Actualitzacions at貌miques de Kubic: blocs de construcci贸 addicionals per a professionals

Aquesta versi贸 t茅 una selecci贸 de rols de sistema que ofereix un rol de servidor cl脿ssic i un rol de servidor transaccional. Ofert pel projecte de plataforma de contenidor de l'openSUSE Kubic, aquest rol usa actualitzacions transaccionals i un sistema de fitxers d'arrel nom茅s de lectura per proporcionar al Leap tots els beneficis de les actualitzacions at貌miques en una multitud de casos d'煤s, incloent-hi amfitrions de contenidor, Internet de les coses (IoT) i funcions de servidor cl脿ssic amb potencials aplicacions futures que incloguin escriptoris.

Constru茂t per escalar

L'openSUSE Leap est脿 ajustat i preparat per usar-se com a m脿quina virtual (VM) o convidat de contenidor, permetent que usuaris professionals executar serveis de xarxa de manera eficient sense que importi si es tracta d'un servidor simple o d'un centre de dades.

Qualsevol escriptori i imatges vives disponibles

Els usuaris de l'openSUSE Leap poden triar l'entorn d'escriptori, la configuraci贸 favorits. La versi贸 GNOME al Leap 茅s la mateixa usada a l'SLE 15, ara usant Wayland per defecte. GNOME Builder est脿 disponible al Leap per primer cop, permetent el desenvolupament f脿cil per a GNOME Projects. El KDE i el darrer Plasma 5.12 amb suport de llarg termini tamb茅 est脿 disponible per a l'SLE 15 a trav茅s de PackageHub, incloent-hi totes les eines i aplicacions de comunitat admeses. El Leap ofereix el retorn de les imatges vives per als casos mencionats abans.

Salut i ci猫ncia

La distribuci贸 Leap dona suport a les comunitats de salut, ci猫ncia, recerca i desenvolupament amb paquets com ara GNU Health, que pot ajudar a facilitar executar operacions d'un hospital i recopilar dades vitals de pacients i QGIS, que permet als qui fan recerca crear, editar, visualitzar, analitzar i publicar informaci贸 geoespacial.

Plataformes

El Leap funciona en X86_64 i els escenaris de desplegament poden abastar l'aspecte f铆sic, vitural, d'amfitri贸, de convidat i de n煤vol. Els trasllats a altres arquitectures com ara ARM64 i POWER s'estan treballant a la comunitat.

El manteniment i les actualitzacions de seguretat per a les s猫ries del Leap 15 s'esperen que durin com a m铆nim tres anys. Els usuaris haurien d'actualitzar als nous paquets de servei del Leap 15 (SP) dins els sis mesos seg眉ents de la publicaci贸 de cada paquet de servei per rebre actualitzacions prudents. Les actualitzacions de paquets de serveis s'esperen anualment.