OpenSUSE Leap 15 ca

Jump to: navigation, search

EN, CA, DE, ES, JA, PT-BR, ZH, ZH-TW

Basat en codi d'empresa, provat milions de vegades: es publica l'openSUSE Leap 15

És una construcció comunitària feta sobre el SUSE Linux Enterprise 15 que aporta una gran varietat de programari nou, amb una migració fàcil vers SLE, actualitzacions transaccionals, rols de servidor, imatges per al núvol escalables i per a portàtils Linux

La publicació d'avui de la versió nova de l'openSUSE Leap 15 ofereix als usuaris professionals, els emprenedors i els ISV (Poveïdors de programari independents) una base de codi fresca i forta per a les respectives tasques que funciona amb maquinari modern, basada en una distribució GNU/Linux de codi obert estable basada en l'empresa i la comunitat, però desenvolupada amb un sistema de construcció modern, més segur, més ben provat i molt més obert i únic a SUSE i openSUSE.

Característiques noves

L'openSUSE Leap 15 ara permet la migració a l'SLE, aporta un gestor de particions nou, integra Groupware Kopano, passa a Firewalld – i també ve distribuït per Linode (per a configuracions de núvol i d'infrastructura) i en maquinari de gamma alta com ara Tuxedo Laptops (altres proveïdors de núvol i de maquinari s'hi afegiran). A més de tot això, el Leap 15 introdueix una selecció de rol de sistema amb les opcions de “servidor” clàssic o “servidor transaccional” amb actualitzacions transaccionals i un sistema d'arrel només de lectura. Això introdueix tots els beneficis de les actualitzacions atòmiques a tota la gamma de desplegaments, des de la Internet de les coses (IoT) i dispositius encastats als rols de servidor i d'escriptori clàssics. A part d'això, el Leap 15 ha estat optimitzat contínuament tant per a ús al núvol com per a fer de convidat de virtualització, i al mateix temps ofereix una gran varietat d'escriptoris, incloent-hi el KDE i el GNOME, amb el retorn de les imatges vives o autònomes només per fer-ne la prova.

Un aspecte nou, estretament alineat amb l'SLE

Amb un especte nou de trinca desenvolupat per la comunitat, l'openSUSE Leap 15 aporta molts paquets de comunitat construïts sobre la base de les fonts de SUSE Linux Enterprise (SLE), amb les dues grans versions construint-se en paral·lel des de l'inici per primer cop. El Leap 15 comparteix una base amb l'SLE 15, la publicació del qual està prevista durant els mesos següents. La primera versió del Leap va ser la versió 42.1 i es va basar amb el primer paquet de servei (SP1) de l'SLE 12. Tres anys més tard la versió d'empresa de SUSE i la versió comunitària de l'openSUSE’s ara estan alineades amb la versió 15 amb una reconstitució de la base.

“Tenir una distribució de comunitat que comparteixi un ADN amb la versió d'empresa és la manera intel·ligent d'interactuar amb l'ecosistema de codi obert.”, va dir Kai Dupke, usuari de llarg recorregut de l'openSUSE i gestor sènior de productes per al SUSE Linux Enterprise 15. “El Leap proporciona una gran flexibilitat i llibertat de tria per a desenvolupadors i usuaris.”

Migració fàcil a la versió d'empresa

Conseqüentment, per primer cop, SUSE admetrà la migració des d'instal·lacions de servidor de l'openSUSE Leap al SUSE Linux Enterprise, fet que facilita als integradors de sistemes fer desenvolupament en codi del Leap i després passar a la versió d'empresa per a SLA, certificació, desplegament en massa o suport de llarg termini.

“Actualitzar a un producte comercial pot ser complex per a desenvolupadors que vulguin migrar una solució des d'una distribució Linux de comunitat a una distribució d'empresa.”, explica Dupke. “Amb el Leap 15 i SUSE Linux Enterprise Server 15, aquest viatge s'ha fet fàcil. Sabem que a la comunitat és on hi ha la innovació, i ara els desenvolupadors de la comunitat del Leap poden ampliar l'abast de les innovacions al Linux empresarial, si cal. El Leap 15 està oferint la transició més ràpida i flexible a un servei, suport i manteniment d'empresa."

OBS, OpenQA: més ben provat, més segur i més obert que altres

Usant l'Open Build Service i openQA, l'openSUSE Leap ha esdevingut la millor distribució Linux i la més posada a prova, i es construeix de manera diferent a qualsevol altra distribució, usant un model de desenvolupament molt més segur que el de la competència.

La distribució comunitària amb la seva base d'empresa es desenvolupa en cooperació amb desenvolupadors de SUSE usant el codi obert i eines d'openSUSE com ara Open Build Service i openQA, que han executat més d'un milió de proves.

La comunitat vibrant de desenvolupadors, la disponibilitat d'eines de codi obert i l'alineació de distribucions entre Leap i SLE faciliten als desenvolupadors contribuir al Leap anar més lluny amb les innovacions tecnològiques i les solucions de codi obert.

Tots els serveis estàndards i alguns de nous per a les xarxes

Per a tots els usuaris existents del Leap hi ha disponibles actualitzacions al Leap, sense fissures. Es recomana que qualsevol migració es faci durant els sis mesos posteriors. Com amb versions anteriors, els administradors de sistemes i els petits negocis poden usar el Leap per a allotjament web i servidors de correu o bé per a gestió de xarxes amb DHCP, DNS, NTP, Samba, NFS, LDAP i centenars d'altres serveis.

La compartició de fitxers i els serveis de núvol inclouen programari com ara NextCloud i fins i tot el conjunt d'aplicacions Kopano (abans conegut com a Zarafa) forma part dels repositoris oficials del Leap 15.

Un instal·lador i un gestor de particions nou, i avançant cap al Firewalld

El Leap 15 millora encara més una de les eines més potents de l'openSUSE. Per exemple, el subsitema de particions Libstorage-ng s'ha tornat a treballar i s'ha fet més potent i fiable i s'ha portat a facilitat d'ús a un nivell nou. El mateix s'aplica per al moviment del SuSEfirewall2 vers l'eina de gestió de tallafoc àmpliament usada Firewalld, que proporciona una integració millor amb configuracions de xarxa dinàmiques.

Els administradors que necessitin desplegaments en massa, per exemple, en solucions de núvol trobaran millores que els ajudaran molt dins l'AutoYaST. Els seus perfils contenen dades d'instal·lació i de configuració per simplificar instal·lacions desateses. La nova versió d'AutoYaST es beneficia de perfils nets, documentació àmplia i ara admet les noves característiques de les particions de libstorage-ng.

Imatges, desplegament i maquinari amb Linode i Tuxedo

La publicació d'avui del Leap 15 no es fa només com a DVD i ISO de xarxa: Linode i el venedor de maquinari TUXEDO Computers també tenen imatges de núvol del Leap a punt, també. Mentre que el nou TUXEDO InfinityBook Pro 13 està disponible immediatement amb el Leap 15 preinstal·lat i a punt per funcionar, Linode té el Leap disponible per a totes les necessitats d'infrastructura. I hi ha més imatges de núvol i proveïdors de maquinari que oferiran el Leap 15 durant les setmanes següents, preinstal·lat o desplegable.

Actualitzacions atòmiques de Kubic: blocs de construcció addicionals per a professionals

Aquesta versió té una selecció de rols de sistema que ofereix un rol de servidor clàssic i un rol de servidor transaccional. Ofert pel projecte de plataforma de contenidor de l'openSUSE Kubic, aquest rol usa actualitzacions transaccionals i un sistema de fitxers d'arrel només de lectura per proporcionar al Leap tots els beneficis de les actualitzacions atòmiques en una multitud de casos d'ús, incloent-hi amfitrions de contenidor, Internet de les coses (IoT) i funcions de servidor clàssic amb potencials aplicacions futures que incloguin escriptoris.

Construït per escalar

L'openSUSE Leap està ajustat i preparat per usar-se com a màquina virtual (VM) o convidat de contenidor, permetent que usuaris professionals executar serveis de xarxa de manera eficient sense que importi si es tracta d'un servidor simple o d'un centre de dades.

Qualsevol escriptori i imatges vives disponibles

Els usuaris de l'openSUSE Leap poden triar l'entorn d'escriptori, la configuració favorits. La versió GNOME al Leap és la mateixa usada a l'SLE 15, ara usant Wayland per defecte. GNOME Builder està disponible al Leap per primer cop, permetent el desenvolupament fàcil per a GNOME Projects. El KDE i el darrer Plasma 5.12 amb suport de llarg termini també està disponible per a l'SLE 15 a través de PackageHub, incloent-hi totes les eines i aplicacions de comunitat admeses. El Leap ofereix el retorn de les imatges vives per als casos mencionats abans.

Salut i ciència

La distribució Leap dona suport a les comunitats de salut, ciència, recerca i desenvolupament amb paquets com ara GNU Health, que pot ajudar a facilitar executar operacions d'un hospital i recopilar dades vitals de pacients i QGIS, que permet als qui fan recerca crear, editar, visualitzar, analitzar i publicar informació geoespacial.

Plataformes

El Leap funciona en X86_64 i els escenaris de desplegament poden abastar l'aspecte físic, vitural, d'amfitrió, de convidat i de núvol. Els trasllats a altres arquitectures com ara ARM64 i POWER s'estan treballant a la comunitat.

El manteniment i les actualitzacions de seguretat per a les sèries del Leap 15 s'esperen que durin com a mínim tres anys. Els usuaris haurien d'actualitzar als nous paquets de servei del Leap 15 (SP) dins els sis mesos següents de la publicació de cada paquet de servei per rebre actualitzacions prudents. Les actualitzacions de paquets de serveis s'esperen anualment.