Release announcement 15.1 ca

Jump to: navigation, search

La comunitat d'openSUSE publica la versió 15.1 del Leap. El Leap 15.1 admet més maquinari, controladors, i en millora la instal·lació.

EN / CA / DE / IT / ES / JA / NL / PL / ZH / ZH-TW

22/05/2019

La publicació d’avui de l'openSUSE Leap 15.1 aporta a usuaris professionals, emprenedors i proveïdors de programari independents un suport actualitzat per al maquinari modern.

L'alliberament del Leap 15.1 millora la funcionalitat del YaST i l'instal·lador.

"La continuïtat i l’estabilitat són el que proporcionem als usuaris amb el Leap 15.1 ", va dir Haris Sehic, membre de la comunitat d'openSUSE. Amb el Leap 15, hem introduït un gran nombre de funcions i innovacions noves a l'àrea de seguretat, rendiment i àrea d'eines / d’escriptori. Tenint en compte com ha esdevingut d'estable ,eficient i fiable el Leap, amb aquest llançament, hem aconseguit mantenir el nivell de qualitat fins al punt que els nostres usuaris privats i de petites empreses poden, de fet, més que mai, aprofitar la base empresarial d’una distribució de Linux d'openSUSE. Continuem tenint molta diversió!"

Les publicacions del Leap són escalables i tant l’escriptori com el servidor són igualment importants per a les càrregues de treball dels professionals, fet que es reflecteix al menú d’instal·lació, així com a la quantitat de paquets que ofereix el Leap i el maquinari que admet. El Leap està molt adequat i preparat per a ús com a màquina virtual (VM) o per a contenidors, ja que permet als usuaris professionals executar serveis de xarxa de manera eficient, independentment de si és un servidor únic o un centre de dades.

Els usuaris professionals, administradors de sistemes i desenvolupadors poden tenir confiança en la fiabilitat de la distribució Leap basant-se en el procés de desenvolupament per oferir una distribució moderna, segura, mantinguda i altament provada mitjançant el sistema de construcció de codi obert únic per a SUSE i openSUSE, que és el servei de construcció oberta, juntament amb les proves automatitzades d'openQA.

Novetats

Hi ha disponible una actualització completament nova de la pila de gràfics per a aquesta distribució GNU / Linux de codi obert basada en la versió de la comunitat i la versió per a empreses. El maquinari gràfic admès pel nucli 4.19 de Linux s'ha incorporat al llançament de Leap 15.1, que utilitza el nucli Linux 4.12 i admet controladors gràfics addicionals per a la unitat de processament gràfic (GPU) i un suport millorat per al xip AMD Vega.

La virtualització de GPU s'ha convertit en molt popular entre els proveïdors com ara AMD, Intel i Nvidia, i el Leap 15.1 ajuda a oferir aquestes solucions d'implementació i suport per a entorns de núvol i virtualitzats.

El Leap 15.1 ara utilitzarà el gestor de xarxa per defecte tant per a ordinadors portàtils com per a ordinadors de sobretaula. Les instal·lacions de servidor continuaran de manera predeterminada amb Wicked, el sistema de configuració de xarxa avançada d'openSUSE. La publicació afegeix alguns controladors WiFi populars per a xips sense fil més moderns. Un canvi que s'aplica tant a Wicked com al Network Manager és que /etc/resolv.conf, yp.conf i alguns altres fitxers són un enllaç a un fitxer a /run i són gestionats per netconfig.

La gestió dels serveis del sistema amb el YaST s'ha renovat per aprofitar moltes de les funcions que ofereix systemd en aquesta àrea.

Configuració millorada

Algunes de les millores al YaST han suposat una gestió millor dels serveis. El Firewalld es pot gestionar en mode de text. Hi ha una interfície d’usuari nova per gestionar el Firewalld, inclosos el suport i els avenços d’AutoYaST. Els administradors de sistemes tindran un millor control amb les fórmules de Salt del mòdul yast2-configuration-management i la gestió de les claus SSH per usuari farà que les tasques dels administradors siguin molt més agradables.

El YaST ve amb un gestor de particions millorat, que ara pot formatar automàticament discs complets sense taules de particions, crear RAID MD de programari sobre de discs complets, crear particions dins d'una RAID MD definida per programari i moltes altres combinacions. L'AutoYaST també admet totes aquestes combinacions. El treball que l'equip del YaST ha introduït a l’eina de configuració i configuració té una millor proposta de partició predeterminada en diversos escenaris, com ara els de discs petits o sistemes amb diversos discs que faciliten les solucions als professionals de Linux. El Leap 15.1 aporta icones del YaST noves desenvolupades per la comunitat.

L’equip del YaST ha treballat de valent per millorar l’experiència de pantalla 4k (HiDPI). Les pantalles HiDPI ara es detecten automàticament i la interfície d’usuari s’escala automàticament i ofereix a l’instal·lador una interfície nítida.

Seguretat i manteniment

Les actualitzacions de manteniment tant del Leap 15 com de les actualitzacions de SUSE Linux Enterprise 15 s'hereten al Leap 15.1 i formen part de la publicació. L’equip de seguretat publica actualitzacions ràpides per al Leap 15.1. Amb les actualitzacions de manteniment, al voltant del 10 al 20 % són aportades des de la comunitat.

Hi ha una opció de prova del YaST perquè els usuaris puguin provar les actualitzacions de manteniment abans de ser alliberades. El dipòsit de proves permet als usuaris provar les actualitzacions set dies abans de ser empeses al dipòsit d'actualitzacions de manteniment.

Les versions menors de la sèrie del Leap 15 tenen aproximadament un cicle de vida de 18 mesos de manteniment i seguretat, ja que les versions menors arriben aproximadament un cop l'any. Els usuaris de l'openSUSE Leap 15.0, que es va publicar el 25 de maig de 2018, haurien d'actualitzar-se al Leap 15.1 durant els propers 6 mesos. S'espera que les sèries 15 del Leap assoleixin aproximadament 36 mesos de manteniment i actualitzacions de seguretat.

Imatges, desplegament i maquinari amb Linode, Slimbooks i Tuxedo

El Leap 15.1 continua afegint més proveïdors de maquinari, ja que Slimbook i TUXEDO Computers oferiran l'opció de comprar maquinari amb el Leap 15.1 preinstal·lat. Les imatges de núvol de Linode del Leap ja estan disponibles avui i estan preparades per a totes les necessitats d’infraestructures.

Els dispositius de TUXEDO Computers van ser una part important de les proves de referència d’OpenSUSE per al Leap 15.1.

"Compartim la creença fonamental que l'usuari ha de tenir la millor experiència d'usuari que puguem oferir", va dir Herbert Feiler, CEO de TUXEDO Computers. "L'openSUSE Leap 15.1 és la continuïtat i el desenvolupament continuat d'un Linux estable per als usuaris finals. Per tant, per descomptat, continuem oferint openSUSE preinstal·lat a tots els portàtils i ordinadors TUXEDO", afegeix Feiler.

Els serveis d'amfitrió en núvol oferiran imatges del Leap 15.1 durant les properes setmanes, com ara Amazon Web Services, Azure i OpenStack. El Leap 15 està optimitzat contínuament per als escenaris d’ús de núvol com a hoste d’allotjament i virtualització.

Entorn d'escriptori

El Leap ofereix una gran varietat d'escriptoris de Linux: el tradicional KDE, el GNOME i l'eficient Xfce. Els usuaris poden seleccionar l’entorn d’escriptori, la configuració i el flux de treball preferits. El GNOME 3.26 i la versió de suport de llarg termini del KDE Plasma 5.12 es troben tant al Leap 15.0 com al Leap 15.1. Els usuaris de l'SLE 15 també poden obtenir la versió de KDE i altres eines i paquets de la comunitat disponibles a través de PackageHub. Les imatges autònomes de KDE i GNOME estan disponibles per fer proves senzilles a través de la pestanya d'imatges autònomes sota la distribució Leap a software.opensuse.org; una imatge autònoma de rescat també està disponible a la pàgina Live Images per a l'esmentat anteriorment.

Contenidors

El Leap 15.1 està ple de diverses tecnologies de contenidor com ara Singularity, que aporten contenidors i reproductibilitat a la informàtica científica i al món de la computació d'alt rendiment (HPC). Singularity va aparèixer per primera vegada a la distribució Leap al Leap 42.3 i proporciona funcionalitats per construir contenidors mínims més petits i executa els contenidors com a entorns d'aplicació únics. Aquesta és també la primera versió del Leap que conté l'eina d'execució de contenidors de Podman i l'eina de construcció de Buildah, que s’utilitza per defecte a openSUSE Kubic. Col·lectivament, ofereixen una alternativa més lleugera i resistent a l’entorn d'execució alternatiu del contenidor de Docker, alhora que afegeix diverses característiques úniques.

Jugadors i dissenyadors

Els dissenyadors web i els venedors digitals poden usar la nova pila de gràfics amb l'actualització menor de la versió de la biblioteca gràfica Mesa 3d i usar eines de codi obert com el programari 3D Creation Blender per crear animacions fascinants i captivadores.

Els jugadors, els amants de la música i els creadors de podcasts poden gaudir de les millores del controlador d’àudio d'alta definició HD-audio, i de les actualitzacions de programari que es van fer per a la targeta MultiMedia (MMC) i MMC encastades (eMMC).

Migració més fàcil a la versió d'empresa

L'openSUSE Leap 15.1 aporta un munt de paquets de comunitat construïts a les fonts principals de SUSE Linux Enterprise (SLE) 15 SP1. El nucli comú compartit i l'alineació amb l'SLE fan que les migracions al producte empresarial de SUSE siguin fàcils per als professionals que vulguin ampliar el cicle de vida del seu manteniment i seguretat després del cicle de vida del Leap. La migració de la versió de comunitat del Leap al SUSE Linux Enterprise és una opció disponible per a aquells que desitgin migrar. La migració de les instal·lacions de servidor d'openSUSE Leap a SUSE Linux Enterprise és fàcil per als integradors de sistemes que desenvolupin en el codi de Leap que decideixin passar a una versió d'empresa per a certificació d'SLA, desplegament massiu o suport de llarga durada. Les instruccions sobre com fer-ho mitjançant el paquet SUSEConnect i la documentació de SUSE es poden trobar aquí.

Tots els serveis estàndards i alguns serveis existents per a xarxes

Igual que les versions anteriors, els administradors del sistema i les petites empreses poden utilitzar el Leap per allotjar servidors web i de correu o per a la gestió de xarxes amb DHCP, DNS, NTP, Samba, NFS, LDAP i altres serveis.

Els serveis de compartició de fitxers i de núvol inclouen programari com ara NextCloud i fins i tot el conjunt d'aplicacions de treball en grup Kopano (anteriorment coneguda com a Zarafa) formen part del Leap oficial 15.1 repositoris.

El Leap 15.1 també introdueix SSH configurat automàticament per als rols del sistema Servidor i Servidor transaccional per defecte, per ajudar a fer les coses una mica més fàcils i poder treballar amb el servidor immediatament després de la instal·lació.

Salut i ciència

La distribució Leap dona suport a les comunitats de salut, ciència, investigació i desenvolupadors. GNU Health, el sistema de gestió per a la salut i l’hospital premiat, ve amb la versió 3.4.x, que introdueix el servidor de la federació, gnuhealth-thalamus. Hi ha un script de configuració afegit per a GNU Health anomenat openSUSE-gnuhealth-setup per facilitar la configuració d'un sistema nou a usuaris amb menys experiència. Resolleu problemes lineals i no lineals de manera numèrica i feu altres experiments numèrics utilitzant un llenguatge que sigui majoritàriament compatible amb MATLAB a través de GNU Octave o utilitzeu el Sistema d’informació geogràfica de codi lliure i obert [1] per crear, editar , visualitzar, analitzar i publicar informació geoespacial. El Leap té molts més paquets, com ara el Computer Algebra System (CAS), per a problemes en la teoria de camps anomenat Cadabra, el simulador físic interactiu Step, i el paquet de taules periòdiques Kalzium.

Plataformes

El Leap funciona amb X86_64 i se'n poden desplegar escenaris d'execució de tipus físic, virtual, d'amfitrió i convidats, i de núvol. Les adaptacions a altres arquitectures com ara ARM64 i POWER es troben en creació a la comunitat.

La instal·lació d'openSUSE per a Raspberry Pi per a ARM64 s'ha simplificat en una imatge i és personalitzable. L'openSUSE Leap 15.1 és el primer sistema operatiu polivalent que admet una experiència de Linux completa a Raspberry Pi. No hi ha necessitat d’una imatge ISO específica personalitzada ni d’imatges precuinades per instal·lar-les a Raspberry PI. La imatge d'openSUSE estàndard no modificada es pot instal·lar de la mateixa manera que a qualsevol altre ordinador. L’instal·lador detecta i proposa el conjunt de configuracions per defecte. La Raspberry Pi necessita una partició molt específica que conté el microprogramari del sistema. Això és important per a l’instal·lador per detectar la partició específica, conservar-la i muntar-la a /boot/vc per permetre que el sistema operatiu faci actualitzacions del microprogramari.


Descàrrega del Leap 15.1

Per descarregar-ne la imatge ISO, visiteu https://software.opensuse.org/distributions/leap

Qüestions

Si teniu alguna pregunta sobre el llançament o creieu que potser heu trobat un error, poseu-vos en contacte amb algun dels recursos següents:

Impliqueu-vos-hi

Si voleu ajudar el projecte openSUSE, mireu la llista de maneres en què hi podeu participar: https://rootco.de/2016-04-03-opensuse-and-you/

El projecte openSUSE és una comunitat mundial que promou l'ús de Linux a tot arreu. Crea dues de les millors distribucions de Linux del món, el llançament del Tumbleweed i del Leap, la distribució empresarial i comunitària híbrida. openSUSE treballa contínuament de manera oberta, transparent i amigable com a part de la comunitat mundial de programari lliure i de codi obert. El projecte està controlat per la comunitat i es basa en les contribucions dels individus, treballant com a verificadors, escriptors, traductors, experts en usabilitat, artistes i ambaixadors o desenvolupadors. El projecte abasta una àmplia varietat de tecnologia, persones amb diferents nivells d’experiència, de llengües diferents i amb diferents contextos culturals. Apreneu-ne més coses a opensuse.org.

Traducció de l'openSUSE al català: opensusecatala(arrova)gmail.com